Léčba krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – aktualizace doporučených postupů ČHS ČLS JEP - Fejfar, Tomáš; Vaňásek, Tomáš; Brůha, Radan; Hůlek, Petr; Procházka, Vlastimil; Petrtýl, Jaromír; Lata, Jan (Gastroenterologie a hepatologie, 2017)
Varikózní krvácení je nejzávažnější a potenciálně smrtící komplikací portální hypertenze. Adekvátní léčebný postup sestává ze zajištění nemocného volumexpanzí a hemosubstitucí, antibiotické profylaxe a zejména z podávání vazoaktivní léčby spolu s endoskopickým ošetřením. V případě selhání je indikována transjugulární intrahepatální portosystémová spojka. Jako most k transjugulární intrahepatální portosystémové spojce či v případě její kontraindikace se zavádí dedikovaný jícnový stent (Danis) nebo balonková sonda. V primární a sekundární profylaxi se uplatňuje léčba neselektivním β-blokátorem a endoskopická léčba. Následující článek přináší aktualizaci doporučení České hepatologické společnosti pro tuto léčbu.
Keywords: Gastric Balloon; Primary Prevention; Hypertension, Portal; lidé; portální hypertenze; gastrointestinální krvácení; sekundární prevence; Gastrointestinal Hemorrhage; Endoscopy, Gastrointestinal; Secondary Prevention; žaludeční balónek; hemostatika; Hemostatics; gastrointestinální endoskopie; primární prevence; Humans