Doporučení Pracovní skupiny dětské nefrologie České pediatrické společnosti pro diagnostiku a léčbu infekcí močových cest u dětí a dorostu - Seeman, Tomáš; Bláhová, Květa; Bébrová, Eliška; Kynčl, Martin; Janda, Jan (Československá pediatrie, 2017)
Infekce močových cest jsou druhou až třetí nejčastější infekcí dětského věku. Vzhledem k této častosti infekcí močových cest (IMC) musí být každý pediatr informován o diagnostických a léčebných postupech, které se liší především podle věkových období. Rozdílně se přistupuje k první atace IMC resp. recidivující/chronické infekci. Existuje řada národních doporučených postupů, které se často od sebe významně liší, nelze očekávat, že se někdy dojde k celosvětovému všeobecnému konsensu. Členové Pracovní skupiny dětské nefrologie České pediatrické společnosti vycházejí ze zahraničních zkušeností a respektují i současný stav diagnostiky a léčby IMC v České republice a ve spolupráci s mikrobiology a specialisty pro zobrazovací metody u děti vytvořili Doporučení pro diagnostiku a léčbu IMC u dětí a dorostu. V přehledném sdělení budou prezentována základní doporučení pro definici, diagnostiku, léčbu, prognózu a dispenzarizaci dětí a dorostu s infekcemi močových cest.
Keywords: chemoprofylaxe; Kidney; terminologie jako téma; Terminology as Topic; diferenciální diagnóza; Blood Chemical Analysis; dítě; primární prevence; Adolescent; Primary Prevention; Chemoprevention; Urinalysis; lidé; Bacteriuria; Urography; pyelonefritida; radioisotopová scintigrafie; Anti-Bacterial Agents; bakteriurie; biochemická analýza krve; urografie; Diagnosis, Differential; prognóza; Pyelonephritis; Radionuclide Imaging; Vesico-Ureteral Reflux; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Urinary Tract Infections; Practice Guidelines as Topic; analýza moči; vezikoureterální reflux; Prognosis; infekce močového ústrojí; Child; antibakteriální látky; ledviny; mladiství; Humans