Finanční náročnost sportu ve sportovních klubech – Radotín a Zbraslav - Flemr, Libor; Vodičková, L (Studia Kinantropologia, 2016)
Cílem příspěvku je zmapování finanční náročnosti sportování ve sportovních klubech v okrajových částech hl. města Prahy – Radotíně a Zbraslavi, jak u dětí a mládeže (v tomto případě do 18 let), tak i dospělých. Výzkum byl realizován prostřednictvím příslušných odborů městských částí, webových prezentací klubů a zejména polostrukturovaných rozhovorů s předními představiteli klubů. Mezi nejvíce finančně náročné sporty v daných lokalitách se řadí tenis v Radotíně a lední hokej ve Zbraslavi. Přímé náklady sportovců jen v klubu se pohybují mezi 18 – 20 tis. za rok. Naopak mezi nejméně zpoplatněné sporty patří – pétanque a volejbal v Radotíně a rybářství (obě lokality). Průměrné měsíční náklady na sportování dětí a mládeže ve sportovním klubu (bez tenisu a ledního hokeje) se vyšplhají na 466 Kč (Radotín) a 533 Kč (Zbraslav). Paradoxně sportování dospělých je levnější – 393 Kč v případě Radotína a 367 Kč v případě Zbraslavi (též bez tenisu a ledního hokeje). Z realizovaného výzkumu se zdá, že radotínské sportovní spolky fungují lépe než spolky zbraslavské, nejen z hlediska cenové politiky. V daných lokalitách jsou zpravidla dražší ty sporty, ve kterých je kladen důraz na závodní činnost. V těchto klubech musí členové vynakládat více finančních prostředků nejen na pravidelné tréninky, doplňkovou přípravu, přítomnost na přípravných kempech či placení poplatků na celostátních soutěžích.
Keywords: náklady a analýza nákladů; Socioeconomic Factors; Family Characteristics; sport pro děti a mládež; Youth Sports; Adolescent; Child; dítě; charakteristiky rodiny; socioekonomické faktory; Life Style; průzkumy a dotazníky; mladiství; životní styl; lidé; Sports; Humans; Costs and Cost Analysis; Surveys and Questionnaires; sporty