Konfirmativní faktorová analýza u BOT-2 (Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency Second Edition) pro věkovou kategorii 4-7 let - Holický, Jan; Jirovec, Jan (Studia Kinantropologia, 2016)
Hlavním cílem této studie bylo ověření vhodnosti diagnostického nástroje Bruininks-Oseretzky Test of Motor Proficiency, Second Edition (BOT-2) v českých podmínkách u dětí ve věku 4 – 7 let pomocí konfirmativní faktorové analýzy. Výzkumný soubor tvořilo 88 probandů ve věku 4 – 7 let. Skupina byla tvořena dětmi ze dvou základních škol a dvou mateřských škol v Praze, jejichž výběr proběhl kvótně. Výsledky konfirmativní faktorové analýzy BOT-2 u české populace byly porovnány s výsledky originální předlohy podle Bruininks (2005). Sledovanými parametry byly výsledné hodnoty indexů fitu: TLI > 0,95, SRMR < 0,08, CFI > 0,95 nebo RMSEA < 0,08. V originální předloze BOT-2 pro věkovou kategorii 4 – 7 let dosahovala korelace mezi manifestními proměnnými rozpětí 0,57 až 0,91. U českého modelu činila nejvyšší korelace také 0,91 (mezi proměnnými „strenght & agility”). Fit model ukazatelů CFI > 0,95 a RMSEA < 0,08 byl jak u originální předlohy, tak u českého modelu totožný. Z výsledků byl indikován vhodný model BOT-2 pro věkovou kategorii 4 – 7 let u české populace.
Keywords: Psychomotor Performance; reprodukovatelnost výsledků; Child, Preschool; Physical Fitness; Factor Analysis, Statistical; Motor Skills; lidé; Child; dítě; tělesná výkonnost; psychomotorický výkon; motorické dovednosti; předškolní dítě; faktorová analýza statistická; Reproducibility of Results; Humans