Faktory korelujúce s rýchlosťou lopty po smeči u vrcholových velejbalistiek - Matúšov, Michal; Přidal, Vladimír; Odráška, Lukáš; Grznár, Ľuboš; Hagara, Martin (Studia Kinantropologia, 2016)
Štúdia sa zaoberala identifikáciou vzťahov medzi rýchlosťou lopty po smeči a vybranými silovými a antropometrickými parametrami (kalendárny vek, telesná hmotnosť, telesná výška). Meranie rýchlosti lopty po smeči bolo realizované prostredníctvom radarového prístroja Bushnell radar gun. Diagnostické zariadenia FiTROdyne Premium a FiTRO Torso dyne (FiTRONiC s. r. o.) boli použité na zaznamenávanie parametrov svalového výkonu v diagnostickej sérii v cvičení tlaku na lavičke a cvičení rotačného pohybu trupu v koncentrickej fáze kontrakcie preferovanej polovice trupu. Bol zaznamenaný výkon v teste merania výšky smečiarskeho dosahu po trojkrokovom rozbehu na útočný úder. Výskumný súbor tvorilo jedenásť vrcholových volejbalistiek s priemerným vekom 17,39 ± 2,21 rokov a s priemernou športovou praxou 6,55 ± 2,02 z najvyššej súťaže žien na Slovensku. Priemer rýchlosti lopty po smeči hráčok dosiahol hodnoty 22,25 ± 1,06 m · s1 (max. 23,61 m · s1, min. 20,00 m · s1). Priemerný výkon výšky smečiarskeho dosahu mal hodnoty 2,94 ± 0,07 m (3,08 m; min. 2,83 m). Vzťahy boli preukázané medzi rýchlosťou lopty po smeči a parametrami svalového výkonu počas koncentrickej fázy pohybu v cvičený tlaku na lavičke Pmax (R = 0,85; p < 0,01); Pmean20kg (R = 0,81; p < 0,01); Pmean22,5kg (R = 0,73; p < 0,05) a počtom rokov športovej praxe (R = 0,81; p < 0,01). Z pomedzi antropometrických parametrov vykázala pozitívnu koreláciu telesná hmotnosť (R = 0,83; p < 0,01). Výsledky výskumu naznačujú, že niektoré rýchlostno-silové parametre a antropometrické ukazovatele, ako aj počet rokov športovej praxe môžu pozitívne vplývať na rýchlosť lopty po smeči realizovaného v stabilných podmienkach prípravného cvičenia.
Keywords: síla ruky; Muscle Strength; svalová síla; smeč ve volejbalu - rychlost míče; Hand Strength; lidé; Female; Sports; sporty; ženské pohlaví; Humans