Vyšetření pacienta postupem ABCDE - Peřan, David; Mathauser, Radek; Kodet, Jiří (Urgentní medicína, 2017)
Vyšetření pacienta je základní dovedností všech zdravotnických pracovníků. V kurzu Advanced Life Support (ALS) je prakticky používán standardizovaný postup ABCDE (ABCDE approach) primárně zaměřený na klíčové oblasti přežití. Vzhledem k systémovému řešení je tento postup vhodný také pro strukturovaný zápis do zdravotnické dokumentace. Článek přináší základní seznámení s filosofií, obsahem a významem ABCDE přístupu.
Keywords: Clinical Protocols; klinické protokoly; algoritmy; diagnóza; Process Assessment, Health Care; Humans; péče o pacienty v kritickém stavu; Critical Care; Algorithms; hodnocení postupů (zdravotní péče); Diagnosis; lidé