Klíšťová encefalitida – choroba s variabilní závažností - Pýchová, Martina; Husa, Petr; Fašaneková, Lenka; Pařízková, Radana; Freibergerová, Michaela; Slezák, Martin (Interní medicína pro praxi, 2017)
Mezi celosvětově významné přenašeče infekčních nemocí patří klíště. Jednou z chorob přenášených klíšťaty je klíšťová encefalitida. Z epidemiologického hlediska patří Česká republika mezi země s nejvyšší incidencí tohoto onemocnění. Klinický průběh a závažnost choroby je variabilní – od asymptomatických či abortivních forem, po klasické projevy postižení nervové soustavy (meningitida, encefalitida, memingoencefalomyelitida) až po úmrtí. Riziko vzniku komplikací narůstá s věkem a následky nemoci mohou být i trvalé (postencefalitický syndrom, paretické komplikace). Kauzální terapie této infekce není stále dostupná, a tak jedinou možností je preexpoziční vakcinace.
Keywords: Encephalitis, Tick-Borne; Viral Vaccines; Adult; Male; Humans; dospělí; lidé; mužské pohlaví; virové vakcíny; klíšťová encefalitida