Léčba pacienta s těžkou formou chronické ložiskové psoriázy, naše zkušenosti s preparátem secukinumab - Ošmerová, Jitka; Faustmannová, Olga; Pospíšilová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2017)
Psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění kůže postihující 2–4 % středoevropské populace, s výrazným vlivem na fyzické, psychické i sociální aspekty života jedince. Toto onemocnění postihuje nejenom kůži, ale je spojené s řadou komorbidit, z nichž nejčastější je psoriatická artritida. V kazuistice je popsán případ pacienta s velmi těžkým průběhem tohoto onemocnění, charakterizovaným opakovaným sekundárním selháním účinku léčby.
Keywords: Ustekinumab; statistika jako téma; psoriatická artritida; farmakoterapie; Secukinumab (inhibitor IL-17a); komorbidita; Arthritis, Psoriatic; Interleukin-17; Adalimumab; Statistics as Topic; mužské pohlaví; infliximab; Adult; Psoriasis; Infliximab; adalimumab; hodnocení léčiv; Drug Therapy; Drug Evaluation; Humans; Comorbidity; etanercept; ustekinumab; interleukin-17; dospělí; Etanercept; lidé; Male; psoriáza