Spotřeba potravin domácností v regionech soudržnosti České republiky – demografické a socioekonomické souvislosti - Hübelová, Dana; Odrážková, Šárka (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2017)
Jednou z hlavních determinant zdraví jsou vhodné výživové zvyklosti. Výživa úzce souvisí se spotřebou potravin domácností, která je ovlivněna mimo jiné socioekonomickým statusem. Cílem analýzy je identifikovat souvislosti spotřeby potravin domácností s vybranými demografickými a socioekonomickými indikátory v osmi regionech soudržnosti České republiky. K hodnocení regionů soudržnosti byla použita metoda shlukové analýzy. Z výsledků vyplývá, že působení demografických a socioekonomických indikátorů a spotřeby potravin domácností je v podstatě obousměrné. Pozitivně hodnocený region soudržnosti Praha vykazuje nejoptimálnější spotřebu potravin, ale díky ekonomické situaci současně nejvyšší spotřebu alkoholu a tabáku. Složení domácností s vyšším podílem dětí v domácnosti v regionech soudržnosti Střední Čechy a Střední Morava ovlivňuje nadprůměrnou spotřebu jednoduchých cukrů, ale už se neprojevuje ve zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny. Nepříznivá socioekonomická situace regionů soudržnosti Severozápad, Severovýchod a Moravskoslezsko se promítá nejen ve změně demografického chování, ale jednoznačně negativně působí také na zvýšený podíl zdravotně nevhodných potravin i spotřebu návykových látek.
Keywords: Feeding Behavior; lidé; fyziologie výživy; demografie; potraviny; socioekonomické faktory; Food; Socioeconomic Factors; stravovací zvyklosti; Czech Republic; Demography; kvalitativní výzkum; Qualitative Research; Nutritional Physiological Phenomena; Humans; Česká republika