Léčba avulzních zlomenin v oblasti pánve a kyčle u dětí a dospívajících - Stančák, Andrej; Kautzner, Jakub; Trč, Tomáš; Havlas, Vojtěch (Rozhledy v chirurgii, 2017)
Úvod: Avulzní zlomeniny jsou u dětí a dospívajících vzácné úrazy vznikající následkem prudké kontrakce svalového úponu příslušného výběžku pánve, který je u rostoucího skeletu jeho nejslabší komponentou. Léčba avulzních zlomenin může být konzervativní nebo operační. Metody: V práci hodnotíme skupinu 69 pacientů s avulzními zlomeninami spina iliaca anterior superior a inferior, trochanter minor a major, crista iliaca a tuber ischiadicum. Srovnáváme výsledky hojení, délku léčby, čas imobilizace a komplikace konzervativní a operační léčby. Výsledky: Průměrná doba vertikalizace byla 24,5 dne u konzervativně a 8,5 dne u operačně léčebných pacientů. U operované skupiny byly známky hojení již v 6 týdnech. Od 4. měsíce nebyl klinický ani rentgenologický rozdíl mezi oběma skupinami. Závěr: Výsledky obou metod jsou dlouhodobě srovnatelné. Operace je indikována u dislokace nad 1 cm a její výhodou je rychlejší rekonvalescence a možnost návratu k vrcholové sportovní aktivitě. Nevýhodou operačního postupu je nutnost celkové anestezie a nutnost extrakce osteosyntetického materiálu. Metoda léčby zůstává individuální v závislosti na typu poranění a zvyklosti pracoviště.
Keywords: Diagnosis, Differential; diferenciální diagnóza; Child; lidé; avulzní fraktury; Pelvic Bones; konzervativní terapie; Data Interpretation, Statistical; dítě; pánevní kosti; interpretace statistických dat; fraktury kyčle; Conservative Treatment; Treatment Outcome; Fractures, Avulsion; výsledek terapie; Hip Fractures; Humans