Medical and non-medical costs of Parkinson disease – comparison of Europe, USA, Asia an Australia - Marešová, Petra; Klímová, Blanka; Kuča, Kamil (Česká a slovenská farmacie, 2017)
Demence představují v současnosti značnou ekonomickou zátěž pro mnohé ekonomiky. Parkinsonova choroba je druhým nejčastějším typem demence. Cílem této studie je analýza nákladů na osoby trpící Parkinsonovou nemocí v kontextu stavu ekonomik. Nejprve jsou specifikovány náklady na léčbu a péči ve vybraných evropských zemích pomocí existujících studií, tyto údaje jsou porovnávány s údaji z jiných zemí a kontinentů. Důraz je kladen nejen na vyspělé ekonomiky, kde otázka nákladů a PD již způsobuje značné výdaje z veřejných rozpočtů, ale i na rozvíjejících se ekonomik. Použitými metodami byly systematická rešerše a komparativní analýza. Výsledky ukazují, že se náklady v evropských zemí pohybují mezi 1949 € a 12 054 € na osobu za rok. Srovnatelné údaje jsou v USA na 17 064 €, v Austrálii na 7020 € a v Asii, kde se pohybují mezi 649 € a 9544 €. Tyto hodnoty se vážou zejména se stupněm demence, kde horní hranice mezí patří hospitalizovaným pacientům. Náklady byly vztaženy k HDP dané země. Tento relativní ukazatel lépe specifikuje ekonomickou zátěž v mezinárodním a mezikontinentálním srovnání. Výsledky ukazují, že největší relativní zátěž existuje v evropských zemích, ve kterých se navíc v budoucnu očekává další nárůst nemocných.
Keywords: Parkinsonova nemoc; prevalence; lidé; náklady na zdravotní péči; Parkinson Disease; Health Care Costs; Prevalence; Home Care Services; Humans; služby domácí péče