Efekty cílené orofaciální rehabilitace u pacientů s poruchou řečových funkcí po cévní mozkové příhodě - Konečný, Petr; Vysoký, Robert; Elfmark, Milan; Urbánek, Karel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2017)
Při rehabilitaci pacientů po cévní mozkové příhodě (CMP) má orofaciální terapie (OFR) významnou úlohu. Již v časném subakutním stadiu onemocnění se výrazně podílí na celkové léčbě obnovy porušených funkcí po CMP. OFR zahrnuje mezioborovou spolupráci logopedů, foniatrů, fyzioterapeutů, ergoterapeutů a lékařů podílejících se na léčbě pacientů po CMP s poruchou orofaciálních funkcí, jako je porucha mimiky, komunikace, příjmu potravy. Tyto poruchy jsou v různé míře vyjádřeny u pacientů po CMP a významně ovlivňují kvalitu života. Pacienti s poruchami řeči představují velké procento klientů, kterým je poskytována léčebná rehabilitace po CMP. Nacházíme u nich různé formy a různé stupně fatických poruch a v různé míře též dysartrické poruchy. OFR zde hraje svou nezastupitelnou roli v reedukaci řečových funkcí pacienta, a to obzvláště při nápravě motorických řečových poruch. Náš výzkum efektu OFR má charakter studie případů a kontrol a je tvořen 99 pacienty s poruchou řeči (afázie a dysartrie) v rámci stavu po CMP. Záměrem výzkumu bylo zhodnocení řečových funkcí u těchto pacientů po absolvování čtyřtýdenní ústavní rehabilitace, z nichž u zkoumané skupiny byla k rehabilitační a logopedické terapii navíc přidána cílená OFR prováděná erudovaným fyzioterapeutem. Součástí výzkumu bylo i objektivní přístrojové vyhodnocení hlasových záznamů pomocí spektrální hlasové analýzy.
Keywords: audiovizuální záznam; srozumitelnost řeči; spektrogram; Case-Control Studies; rehabilitace poruch řeči a jazyka; počítačové zpracování signálu; dysartrie; lidé středního věku; orofaciální rehabilitace; výsledek terapie; Signal Processing, Computer-Assisted; afázie; Dysarthria; Speech Therapy; testy artikulace; Speech Intelligibility; akustika řeči; Speech Production Measurement; spektrální funkční analýza hlasu; lidé; Speech Articulation Tests; techniky fyzikální terapie; Prospective Studies; Physical Therapy Modalities; Speech Acoustics; senioři; Stroke; Treatment Outcome; Aged; Video Recording; měření tvorby řeči; Humans; Rehabilitation of Speech and Language Disorders; spektrální analýza řeči; řečová terapie; prospektivní studie; Aphasia; Middle Aged; cévní mozková příhoda; studie případů a kontrol