Leukoplakia slizníc ústnej dutiny - Riznič, Marcel; Konečná, A; Ďurovič, Eugen (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2017)
Obsah oznámenia: Autori v odbornej práci predkladajú najpotrebnejšie poznatky pre diagnostiku leukoplakií a erytroplakií, ako prekanceróznych stavov dutiny ústnej. Autori opisujú ich definíciu a charakteristiky a konštatujú, že tieto stavy sú zaraďované aj medzi biele plochy ústnych slizníc. V rámci toho článok predkladá prehľady o výskyte leukoplakií a erytroplakií. Klinický obraz, príčinné súvislosti tvorby, subjektívne ťažkosti pacientov, prehľad najpotrebnejších diagnostických metód a odporúčania pre prax a diferenciálnu diagnostiku, sú v článku podrobne zdokumentované a popísané. Záverom autori upozorňujú lekárov v praxi, aby poruchám rohovatenia na ústnych slizniciach venovali patričnú pozornosť
Keywords: diferenciální diagnóza; ústní sliznice; Diagnosis, Differential; prekancerózy; Mouth Mucosa; Humans; erytroplakia; leukoplakie; lidé; Precancerous Conditions; Leukoplakia