Charakteristika lokálnych faktorov v etiológii syndrómu pálenia jazyka - Riznič, Marcel; Konečná, A; Ďurovič, Eugen; Vodrážka, Ján (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2017)
Obsah oznámenia: Autori opisujú prehľad lokálnych faktorov, ktoré sú v klinickej súvislosti so syndrómom pálenia jazyka (BMS). Ide o lézie na povrchu jazyka, ktorých výrazným symptómom je pálenie. Autori opisujú lézie, ktoré sa tvoria: mechanickým alebo chemickým dráždením, habitualnymi parafunkciami, kontaktnou alergiou na kovy, bakteriálnou, pliesňovou a vírusovou infekciou, suchosťou v ústach, slizničnými léziami a kombinovanými stavmi. Prehľad faktorov je usporiadaný v tabuľke, vrátane spresnenia postupu bolestivosti a pálenia. Charakteristiku lézií dokumentuje klinický fotografický materiál.
Keywords: Tongue Diseases; Candidiasis, Oral; orální kandidóza; syndrom pálení v ústech; ústní sliznice; Mouth Mucosa; Humans; lidé; lokální faktory; nemoci jazyka; Burning Mouth Syndrome