Moderní léčba akutní myeloidní leukemie - Čerňan, Martin; Szotkowski, Tomáš (Transfuze a hematologie dnes, 2017)
Akutní myeloidní leukemie je klonální maligní onemocnění krvetvorby postihující převážně starší nemocné. Dříve téměř vždy fatální onemocnění je dnes vyléčitelné u 35–40 % mladších nemocných. Základem kurativní léčby je již několik desítek let indukční chemoterapie podle protokolu “7 + 3”, následovaná konsolidační léčbou. Velká část pacientů léčených jen samotnou chemoterapií však záhy po léčbě prodělá relaps a umírá na progredující onemocnění. Alogenní transplantace krvetvorných buněk nadále představuje nejúčinnější konsolidační léčbu pro nemocné se střední a nepříznivou cytogenetickou prognózou. Cytogenetická a molekulárněbiologická vyšetření ukazují na velkou heterogenitu onemocnění. Akutní myeloidní leukemie vzniká často na podkladě rekurentních genetických změn, které představují možné terapeutické cíle pro nové léky. Perspektivou moderní léčby je molekulárně cílená terapie, která bude schopna v kombinaci s chemoterapií zastavit proliferaci a eradikovat maligně změněné hematopoetické buňky v kostní dřeni bez nutnosti podstoupit alogenní transplantaci krvetvorných buněk, analogicky léčbě akutní promyelocytární leukemie. Vzhledem ke stárnutí populace pacientů s akutní myeloidní leukemií neustále přibývá, a potřeba nových léků se tak stává urgentní. Lepší pochopení biologie onemocnění s vývojem nových skupin léků jsou předpokladem pro zásadní zlepšení prognózy nemocných. Článek přináší přehled současných terapeutických přístupů i nových léčebných modalit na poli léčby akutní myeloidní leukemie.
Keywords: Leukemia, Myeloid, Acute; azacytidin; transplantace kostní dřeně; Anthracyclines; cytarabin; tyrosinkinasa 3 podobná fms; Humans; Cytarabine; indukční chemoterapie; Antimetabolites, Antineoplastic; Daunorubicin; farnesyltranstransferasa; cytostatické látky; Antibodies, Monoclonal; udržovací chemoterapie; věkové faktory; Induction Chemotherapy; hypometylační látky; lidé; Bone Marrow Transplantation; daunomycin; Farnesyltranstransferase; Maintenance Chemotherapy; antracykliny; prognóza; protinádorové antimetabolity; Antibiotics, Antineoplastic; monoklonální protilátky; Azacitidine; fms-Like Tyrosine Kinase 3; Cytostatic Agents; Isocitrate Dehydrogenase; Age Factors; akutní myeloidní leukemie; Prognosis; isocitrátdehydrogenasa; protinádorová antibiotika