Prevence nádorových onemocnění prsů – preventivnímu myšlení se učíme od dětství - Skovajsová, Miroslava (Onkologická revue, 2016)
Screening nádorů prsu je jedinou ověřenou metodou snižování úmrtnosti na karcinom prsu. Samovyšetřování prsu je přes existenci mamografie a ultrazvukových vyšetření stále nezbytnou součástí prevence karcinomu prsní žlázy u žen ve fertilním věku i žen po menopauze. Nositeli edukace o prevenci by se vedle dobrovolnic z pacientských organizací měli opět stát i zdravotníci.
Keywords: ženské pohlaví; ultrazvuk; vzdělávání pacientů jako téma; Child; Female; Patient Education as Topic; Primary Prevention; Humans; lidé; Breast Neoplasms; Breast Self-Examination; Ultrasonics; primární prevence; dítě; Mammography; mamografie; samovyšetření prsu; nádory prsu