Bezpečné podávání chemoterapie pomocí radiofrekvenční identifikace - Kocourková, Jana; Kozáková, Šárka (Onkologická revue, 2016)
Při léčbě onkologicky nemocných jsou používány látky s rizikem karcinogenity a mutagenity - tzv. cytostatika, která obecně patří k velmi nebezpečným látkám s nízkým terapeutickým indexem, to znamená léčiva s malým rozdílem mezi terapeutickou a toxickou dávkou. Z toho vyplývá, že špatně zvolená dávka může pacienta bezprostředně ohrozit na životě. Jednou z cest, jak minimalizovat možná lidská pochybení, je zajistit maximální kontrolu a zamezit vzniku chyb při přípravě a podání léku. Přesná evidence přípravy a podání cytotoxických léčiv je rovněž vyžadována ze zákona. V Masarykově onkologickém ústavu se od roku 2010 používá v rámci celého procesu přípravy a aplikace chemoterapie tzv. radiofrekvenční identifikace (RFID), která mimo jiné přináší sestrám naprostou jistotu při aplikaci léčiva a okamžitě je upozorní na možné neshody.
Keywords: informační systémy v klinické farmacii; příprava léků; nemocniční komunikační systémy; Hospital Communication Systems; lidé; Drug Compounding; identifikace na rádiové frekvenci - prostředky; Medication Systems, Hospital; Antineoplastic Agents; Clinical Pharmacy Information Systems; protinádorové látky; nemocniční informační systémy; Hospital Information Systems; Radio Frequency Identification Device; systémy medikace v nemocnici; Humans