Ošetřování extravazátu cytotoxických léčiv - Hašková, Libuše; Sýkorová, Zuzana (Onkologická revue, 2016)
Extravazát je nechtěný únik cytotoxického léčiva mimo cílovou aplikační žílu do okolní tkáně. Jedná se o urgentní stav, který vyžaduje intervenci, protože může vést k poškození integrity kůže až k nekróze - a k rozpadu tkáně. Rána vzniklá jako následek extravazátu má charakter popáleniny, puchýře a postupně až nekrotické rány. Zákeřnost extravazátu spočívá v jeho opožděném rozvoji 7.-10. den, kdy pacient již není přítomen ve zdravotnickém zařízení. Vyžaduje velmi specifické ošetření, velmi snadno se infikuje a délka hojení bývá týdny až měsíce. Velmi důležitá je multioborová spolupráce při ošetřování rány (ošetřující lékař, sestra - specialistka na hojení ran, chirurg, plastický chirurg) a správná edukace pacienta, která zajistí jeho zapojení do týmu.
Keywords: okluzivní ošetření rány; nádory prsu; Skin Transplantation; Female; Medical Records; transplantace kůže; výsledek terapie; ženské pohlaví; Occlusive Dressings; Wound Healing; extravazáty; adjuvantní chemoterapie; lidé; Antineoplastic Agents; Cytotoxins; protinádorové látky; Breast Neoplasms; Wounds and Injuries; Treatment Outcome; chorobopisy; debridement; cytotoxiny; Aged; Debridement; obvazy hydrokoloidní; Chemotherapy, Adjuvant; hojení ran; rány a poranění; senioři; Bandages, Hydrocolloid; Humans