Diagnostika nádorových lézí ve skeletu páteře - základní přehled - Šprláková-Puková, Andrea; Mechl, Marek; Keřkovský, Miloš; Štouračová, Alena (Onkologická revue, 2016)
Zobrazovací metody hrají nezastupitelnou roli při diagnostice nádorů skeletu páteře. Detekce nádoru páteře může být často náhodným nálezem a zejména u takovýchto nálezů je velmi důležitá diferenciální diagnostika, která je v mnoha případech široká, a přesné určení typu nádoru pak nabídne až histologické vyšetření po bioptickém odběru. I v tomto případě může být radiologie nápomocná, biopsii lze v řadě případů provést pod CT navigací, a tak zjednodušit proces konečné diagnózy.
Keywords: Diagnosis, Differential; metastázy nádorů; diferenciální diagnóza; Humans; Magnetic Resonance Imaging; lidé; nádory páteře; Neoplasm Metastasis; magnetická rezonanční tomografie; diagnostické zobrazování; Diagnostic Imaging; Spinal Neoplasms; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie