Klikva velkoplodá v profylaxi infekce močových cest u pacientů s roztroušenou sklerózou a intermitentní katetrizací. Pilotní placebem kontrolovaná studie - Vidlář, Aleš; Burešová, Eva; Študent, Vladimír; Romžová, Miroslava; Broďák, Miloš; Švihra, Ján; Vostálová, Jitka; Šimánek, Vilím (Urologie pro praxi, 2017)
U pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) se neurologický deficit projevuje širokým spektrem klinických potíží, včetně mikčních dysfunkcí. Infekce močových cest (IMC) zhoršují kvalitu života pacientů a mohou významně ovlivnit průběh onemocnění. Pilotní, randomizovaná a placebem kontrolovaná studie ověřila, že šestiměsíční užívání 1,5 g (odpovídá 75 g čerstvého plodu) klikvy velkoplodé denně mělo vliv na kvalitu života a na možné snížení rizika onemocnění infekcí močových cest pacientů s RS. Průkaz profylaxe IMC plodem V. macrocarpon však vyžaduje rozsáhlejší klinickou studii.
Keywords: intermitentní katetrizace; Vaccinium macrocarpon; infekce močového ústrojí; lidé; Multiple Sclerosis; Pilot Projects; Urinary Tract Infections; Intermittent Urethral Catheterization; roztroušená skleróza; pilotní projekty; Humans