Cévní anatomie aortopelvického retroperitonea a její abnormality v souvislosti s radikální onkogynekologickou operativou – vlastní zkušenosti - Minář, Luboš; Weinberger, Vít; Felsinger, Michal (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Přehled cévní anatomie a jejích abnormalit v oblasti aortopelvického retroperitonea v souvislosti s radikální onkogynekologickou operativou. Typ studie: Původní práce – retrospektivní studie. Pracoviště: Onkogynekologické centrum FN Brno, Gynekologicko-porodnická klinika LF MU a FN Brno. Materiál a metodika: Přehled vizualizovatelné cévní anatomie retroperitonea v oblasti pelvické, infrarenální suprapelvické a subhepatální v rámci radikální onkogynekologické operativy. Prezentace fyziologické cévní anatomie, přehled nejčastějších abnormit a potenciálních komplikací ve smyslu poranění cévních struktur a základní nástin jejich řešení z pohledu onkogynekologického operatéra. Závěr: Dokonalá znalost anatomie včetně cévních struktur a jejich možných abnormit je naprostou nezbytností pro nekomplikovaný průběh a suficientní rozsah radikální onkogynekologické operace.
Keywords: Blood Vessels; lymfadenektomie; lidé; Female; cévy; Lymph Node Excision; Vascular System Injuries; poranění cév; Retroperitoneal Space; retroperitoneální prostor; ženské pohlaví; Humans