Inverze dělohy - Mužná, Lucie; Pilka, Radovan (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Shrnout literární údaje o inverzi dělohy. Typ studie: Literární přehled. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologické oddělení SZZ Krnov, Porodnicko-gynekologická klinika FN a LF UP, Olomouc. Metodika: Byla provedena literární rešerše pomocí níže uvedených klíčových slov. Zařazeny byly články publikované v angličtině od roku 1980, z nichž byla získána relevantní data. Výsledky: Všeobecně udávaný výskyt v literatuře je široký a pohybuje se od 1:27 000 v Británii k 1:1739 v USA, kde se velmi liší podle geografické polohy. Děložní inverzi je obecně možné klasifikovat podle doby od porodu po diagnózu, podle vztahu k těhotenství nebo podle anatomického stupně výhřezu. Děložní inverze u netěhotných žen bylo v letech 1887–2006 zaznamenáno pouze 150 případů. V převážné většině byl výskyt zaznamenán u žen ve vyšším věku než 45 let. V 85 % případů byla děložní inverze způsobena benigními patologiemi, spojení inverze se zhoubnými nádory bylo prokázáno jen v 15 % případů. Léčba spočívá v repozici dělohy, k níž mohou být použity neinvazivní i invazivní techniky. Závěr: Inverze dělohy je velmi závažnou a naštěstí poměrně vzácnou komplikací vyskytující se nejen ve III. době porodní, ale i u netěhotných žen. Jedná se o stav s vysokou mateřskou morbiditou i mortalitou, při němž může velmi snadno dojít ke vzniku život ohrožujícího krvácení, rozvoji hemoragického a neurogenního šoku. Ve většině případů vzniká bez jakéhokoli rizikového faktoru.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Obstetric Labor Complications; Gynecologic Surgical Procedures; lidé; Female; Uterine Inversion; Pregnancy; těhotenství; komplikace porodu; ženské pohlaví; inverze dělohy; Humans