Dva roky metody medikamentózního ukončení gravidity ve Slezské nemocnici v Opavě, úspěšnost a poznatky - Šefčíková, Alena; Šimková, Lenka; Dörr, Alfréd (Česká gynekologie, 2017)
Cíl studie: Shrnutí dosavadních zkušeností s metodou farmakologického ukončení gravidity do 49. dne amenorey na našem oddělení, posouzení úspěšnosti, a zejména bližší rozbor komplikací této metody. Typ studie: Retrospektivní analýza. Pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice v Opavě p.o. Metodika: Ve dvouletém souboru 161 pacientek, které podstoupily medikamentózní ukončení těhotenství podáním 600 mg mifepristonu (Mifegyne) a 400 ?g misoprostolu (Mispregnol) jsme sledovali průběh farmakologického ukončení gravidity. Věnovali jsme se zejména rozboru komplikací. Výsledky: Kompletní vypuzení plodového vejce bez nutnosti instrumentální revize dutiny děložní proběhlo u 151 pacientek (93,79 %), z toho u 15 pacientek byla podána uterotonika. U deseti pacientek (6,21 %) byla pro rezidua provedena instrumentální revize dutiny děložní. Sedm z nich (70 %) mělo v anamnéze chirurgickou intervenci v dutině děložní. U jedné pacientky přetrvala vitální gravidita. Dvě pacientky podstoupily farmakologické ukončení těhotenství již dvakrát. V jednom případě se jednalo o dvojčata. Závěr: Metoda farmakologického ukončení gravidity má dobrou efektivitu, je bezpečná, s minimem nežádoucích účinků.
Keywords: methylergonovin; Abortion, Induced; uterotonika; Mifepristone; Abortifacient Agents, Steroidal; Retrospective Studies; mifepriston; lidé; Methylergonovine; Misoprostol; Female; misoprostol; indukovaný potrat; ženské pohlaví; Humans; abortiva steroidní; uterus; Oxytocics; Uterus; retrospektivní studie