Osimertinib – nová volba léčby pro pacienty s mutací EGFR T790M - Svatoň, Martin; Hrdá, Kristýna; Pešek, Miloš (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Osimertinib patří mezi 3. generaci tyrozinkinázových inhibitorů (TKI) cílících na receptor pro epidermální růstový faktor (EGFR). Jeho dobrou toleranci prokázaly již studie fáze I a II. Recentně publikovaná studie fáze III (AURA3) pak porovnávala jeho účinnost vůči platinovému doubletu u pacientů s prokázanou mutací T790M po předchozí léčbě EGFR-TKI 1. či 2. generace. Výsledkem bylo jak signifikantně i klinicky významné zlepšení doby do progrese onemocnění (PFS) a objektivní léčebné odpovědi (ORR), tak i lepší bezpečnostní profil a zlepšení kvality života pacientů. Osimertinib se proto stal novým standardem u této skupiny nemocných s nemalobuněčnými plicními karcinomy (NSCLC).
Keywords: nemalobuněčný karcinom plic; Humans; inhibitory proteinkinas; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; ErbB Receptors; mutace; Antineoplastic Agents; lidé; tyrosinkinasy; erbB receptory; randomizované kontrolované studie jako téma; Protein Kinase Inhibitors; Protein-Tyrosine Kinases; Randomized Controlled Trials as Topic; osimertinib; protinádorové látky; Mutation; Clinical Trials, Phase III as Topic; klinické zkoušky, fáze III jako téma