Trifluridin/tipiracil v léčbě pacientů s refrakterním metastatickým kolorektálním karcinomem – první klinické zkušenosti - Dvořák, Josef; Žitňanská, Lucie; Donátová, Zuzana; Richter, Igor; Veškrňová, Veronika; Büchler, Tomáš; Abrahámová, Jitka (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Cíl: Vlastní retrospektivní zhodnocení účinnosti a tolerance trifluridin/tipiracilu. Pacienti a metody: Celkem jsme hodnotili 18 pacientů s refrakterním metastatickým kolorektálním karcinomem, léčených trifluridin/ tipiracilem. Výsledky: V době hodnocení mělo 13 pacientů ukončenu léčbu, 5 pacientů v léčbě pokračuje. Medián počtu cyklů podaných pacientům s ukončenou léčbou činil 3 (2–3) cykly. Při restagingovém CT vyšetření po 3 cyklech léčby, 10 pacientů mělo progresi onemocnění a 1 pacient, který pokračuje v léčbě, stabilizaci onemocnění. Deset pacientů ukončilo léčbu z důvodu progrese onemocnění, dva z důvodu celkového zhoršení stavu a 1 pacient z důvodu trombocytopenie. Medián PFS činil 3,4 (95% CI: 2,9–4,0) měsíce. Mediánu celkového přežití zatím nebylo dosaženo. Leukopenie stupně 3 se vyskytla u 3 pacientů, anémie stupně 3 u 1 pacienta, trombocytopenie stupně 4 u 1 pacienta. Elevace AST stupně 2, ALP stupně 3 a GMT stupně 4 byla u 1 pacientky. Incipientní pneumonie s hospitalizací byla pozorována u 1 pacienta. Závěr: Léčebné výsledky i toleranci léčby hodnotíme příznivě a trifluridin/tipiracil se v rámci našeho oddělení stává pevnou součástí léčebného algoritmu refrakterního metastatického kolorektálního karcinomu.
Keywords: retrospektivní studie; tipiracil; Humans; Survival Analysis; kolorektální nádory; léková rezistence; Disease Progression; Pyrrolidines; Treatment Failure; neúspěšná terapie; metastázy nádorů; Retrospective Studies; Trifluridine; Colorectal Neoplasms; pyrrolidiny; Neoplasm Metastasis; analýza přežití; Drug Resistance; progrese nemoci; lidé; trifluridin