Bickerstaffova autoimunitní kmenová encefalitida - Plachá, Petra; Kaňovský, Petr; Kaiserová, Michaela; Kurčová, Sandra (Neurologie pro praxi, 2017)
Bickerstaffova kmenová encefalitida (BBE) je společně s Miller-Fisherovým syndromem (MFS) a Guillain-Barrého syndromem (GBS) řazena do spektra autoimunitně podmíněných onemocnění postihujících nervový systém. V případě Bickerstaffovy encefalitidy je zánětem postižen mozkový kmen, s odpovídajícím klinickým obrazem. Prezentujeme případ 60leté pacientky, u které došlo během několika měsíců k rozvoji poruchy chůze, paleocerebelární a neocerebelární symptomatiky, internukleární oftalmoplegie, disociovaného nystagmu, oboustranné nukleární lézi lícního nervu a bulbární symptomatiky. Na magnetické rezonanci (MR) mozku byla zjištěna vícečetná T2-hyperintenzní ložiska supratentoriálně a v mozkovém kmeni. Vyšetření mozkomíšního moku prokázalo lehkou lymfocytární pleocytózu a zvýšenou proteinorhachii. Na základě klinického obrazu a provedených paraklinických vyšetření byl stav hodnocen jako Bickerstaffova autoimunitní kmenová encefalitida.
Keywords: Encephalitis; diferenciální diagnóza; Humans; ženské pohlaví; Treatment Outcome; Brain Stem; lidé; mozkový kmen; lidé středního věku; Diagnosis, Differential; Middle Aged; Bickerstaffova kmenová encefalitida; encefalitida; Female; výsledek terapie