Využití elektronické formy dotazníku Menopause Rating Scale v rámci hodnocení kvality života postmenopauzálních žen - Moravcová, Markéta; Holá, Jana (Kontakt (České Budějovice), 2017)
Cílem výzkumné studie bylo posouzení využití elektronické formy české standardizované verze dotazníku Menopause Rating Scale týkající se kvality života žen v období ovlivněném menopauzou. Kvantitativní šetření proběhlo v roce 2015 na vzorku 364 respondentek ve věku 45–60 let s přítomnými symptomy estrogenního deficitu. Respondentky vyplňovaly dotazník Menopause Rating Scale ve vlastním sociálním prostředí v on-line formě po předchozí edukaci. Data byla statisticky vyhodnocena, výsledky porovnány s výsledky dat sebraných formou tištěného dotazníku. Respondentky udávaly nejčastěji mírnou intenzitu obtíží nebo nepřítomnost ně- kterých symptomů. Nejméně výrazné symptomy respondentky pociťovaly v urogenitální doméně. Dle výsledných hodnot celkového skóre i skóre v jednotlivých domé- nách lze zkonstatovat, že kvalita života žen byla přítomnými symptomy estrogenního deficitu ovlivněna jen v malé míře. Výsledky korespondují s výsledky výzkumů užívajícími formu tištěného dotazníku. Jedním z úkolů klinické praxe a preventivních opatření v rámci oboru gynekologie a porodní asistence je připravit ženy na změny související s menopauzou a jejich adekvátní informovanost. Zdravotníci musí mít ke své práci k dispozici takový nástroj hodnocení, kterým mohou případné změny v tomto období hodnotit a pak adekvátně ženám pomoci. Takovým nástrojem je Menopause Rating Scale. Elektronická forma nástroje se jeví jako vhodná forma nástroje k navázání komunikace mezi klientkou a zdravotníky a zároveň ženě umožňuje získat prvotní a okamžitou zpětnou vazbu ke svým pociťovaným problémům.
Keywords: internet; Internet; lidé; Health Status; Aromatase; aromatasa; průzkumy a dotazníky; estrogeny; Estrogens; Quality of Life; Humans; Surveys and Questionnaires; zdravotní stav; lidé středního věku; Middle Aged; kvalita života; ženské pohlaví; Female