Vliv fyzioterapie na bolestivost kolenního kloubu po artroskopii - Zeman, Marek; Princová, Pavlína (Kontakt (České Budějovice), 2017)
Příspěvek se zabývá tematikou působení fyzioterapie na artroskopicky ošetřený kolenní kloub. Cílem je ověřit, zda vybrané metody kinezioterapie s využitím fyzikální terapie povedou ke zlepšení bolestivosti a stability kolenního kloubu u pacientů po artroskopii. Zkoumaný soubor tvořilo 50 pacientů po artroskopické operaci kolenního kloubu, rozdělených do dvou skupin. Skupina kontrolní představovala pacienty bez navazující fyzioterapeutické léčby propouštěné do domácího prostředí a skupina intervenční pacienty podrobené deseti terapiím. K prokázání vlivu fyzioterapie na bolestivost a stabilitu kloubu bylo využito vybraných standardizovaných dotazníků, zaznamenaných bezprostředně po výkonu a po uplynutí čtyř týdnů od výkonu. Sou- časně bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření zahrnující aspekci, palpaci, goniometrické a antropometrické měření a vyšetření svalové síly. Ze zjiště- ných výsledků vyplývá, že zvolené fyzioterapeutické metody u pacientů po artroskopii kolenního kloubu jednoznačně zmírňují bolestivost a zlepšují jeho stabilitu. Navíc eliminují otok, pozitivně ovlivňují sílu a pohyblivost operované končetiny. Dopomá- hají tak pacientovi k rychlejšímu a plnohodnotnému návratu do běžného denního a aktivního života. Je důležité volit postup fyzioterapie pro každého pacienta individuálně, neboť dispozice a možnosti jedinců nejsou stejné. Pozitivních výsledků lze dosáhnout kombinací různých fyzioterapeutických metod, těchto výsledků ovšem nelze dosáhnout bez aktivní spolupráce pacienta.
Keywords: dospělí; Meniscus; Postoperative Care; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Joint Diseases; Arthralgia; mužské pohlaví; kolenní kloub; Physical Therapy Modalities; nemoci kloubů; techniky fyzikální terapie; Adult; Knee Joint; výsledek terapie; Kinesiology, Applied; Treatment Outcome; Pain Measurement; pooperační péče; artralgie; ženské pohlaví; kineziologie aplikovaná; lidé; meniskus; měření bolesti; Male; artroskopie; Arthroscopy; Female