Základy interpretace HRCT plic. 1. část, základní principy hodnocení, anatomie a nodulární změny - Mírka, Hynek; Ferda, Jiří (Česká radiologie, 2017)
Zavedení výpočetní tomografie s vysokou rozlišovací schopností (HRCT) do běžné praxe je považováno za zásadní faktor pokroku v diagnostice postižení plicního intersticia. Pro mnohé radiology představuje trvalou výzvu. Předmětem tohoto přehledového článku jsou základní principy interpretace HRCT nálezů, anatomie sekundárního plicního lalůčku a intersticia a diferenciální diagnostika intersticiálních procesů s dominujícím nodulárním obrazem.
Keywords: nádory plic; plíce; Lung Neoplasms; interpretace obrazu počítačem; Humans; lidé; Lung Diseases; Lung; plicní nemoci; výpočetní tomografie s vysokým rozlišením; Image Interpretation, Computer-Assisted; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie