Endemická ložiska aviárních mykobakterióz v Praze - Kubín, Milan; Malý, Marek; Jágrová, Zdeňka (Studia pneumologica et phtiseologica, 2017)
V Praze bylo v letech 2000–2015 notifikováno celkem 185 případů infekcí vyvolaných netuberkulózními mykobakterii, tj. 0,96 na 100 000 obyvatel a rok a 12,1 % z celkového počtu 1 527 případů registrovaných v tomto období v České republice. Relativně nejvyšší počet 111 případů vyvolaných komplexem Mycobacterium avium představoval v Praze podíl 60 % všech infekcí vyvolaných netuberkulózními mykobakterii a 0,57 případů na 100 000 obyvatel a rok. V souboru 111 těchto nemocných bylo 44 mužů a 67 žen (39,6, resp. 60,4 % z celkového počtu s věkovým průměrem 64,1, resp. 64,9 let). Postižení dýchacího ústrojí bylo zaznamenáno u 105 (94,6 %) nemocných, u jedné nemocné šlo o postižení zažívacího ústrojí a u zbývajících 5 případů šlo o krční lymfadenitidy u dětí. Plošné rozložení netuberkulózních mykobakteriálních infekcí vyvolaných komplexem M. avium vykazovalo nápadné rozdíly mezi jednotlivými městskými částmi pražské aglomerace, které se pohybovaly mezi 2 až 49 případy, tj. 0,17 až 1,07 na 100 000 obyvatel příslušných městských částí. Nejvyšší hodnoty byly registrovány ve dvou geograficky odlehlých obvodech Praha 6 a Praha 4, kde bylo notifikováno 0,72 a 1,07 případu na 100 000 obyvatel a rok. Výsledky naší studie by měly být využity při hlubším rozboru příčin nerovnoměrného rozložení a přetrvávání endemických lokalit netuberkulózních mykobakteriálních infekcí vyvolaných v Praze komplexem M. avium. Další studie budou vyžadovat především molekulárně-genetickou identifikaci etiologických agens, která by měla prokázat jejich identitu, nebo naopak odlišnost a dokázat jejich přítomnost v environmentálních rezervoárech a v okolí nemocných a exponovaných jedinců.
Keywords: Česká republika; epidemiologické faktory; lidé; epidemiologické studie; Epidemiologic Studies; Mycobacterium Infections; Epidemiologic Factors; Czech Republic; Mycobacterium avium komplex; mykobakteriózy; Mycobacterium avium Complex; Humans