Litotrypse extrakorporální rázovou vlnou - první zkušenosti s elektromagnetickým litotryptorem Siemens - Broul, Marek; Schraml, Jan; Štrbavý, Miroslav; Skála, Petr; Liehne, Josef (Česká urologie, 2017)
Cíl: Dne 2. 5. 2016 byl na Klinice urologie a robotické chirurgie v Masarykově nemocnici nainstalován a spuštěn nový extrakorporální litotryptor Siemens Modularis Variostar, který využívá ke tvorbě rázových vln elektromagnetický generátor. V naší práci hodnotíme úspěšnost léčby nefro- a ureterolitiázy pomocí tohoto přístroje. Kromě celkové úspěšnosti jsme porovnávali efektivitu léčby u skupiny pacientů se zavedeným ureterálním stentem a bez něj. V článku hodnotíme i výskyt komplikací po výkonech. Metody: Provedli jsme retrospektivní analýzu souboru 228 pacientů ošetřených metodou LERV v období od 2. 5. 2016 do 2. 11. 2016. Výsledky: Stone‑free rate v našem souboru bylo dosaženo u 58,5 % pacientů. Ve skupině bez zavedeného stentu byla LERV úspěšná v 67,2 %, efektivita při zavedeném stentu činila pouze 53,9 %. Míra komplikací činila 3,2 %, v 0,71 % případů se jednalo o komplikace závažné - stupeň III dle Clavien‑Dindo klasifikace. Závěr: Extrakorporální litotrypse rázovou vlnou na přístroji Modularis Variostar firmy Siemens představuje účinnou metodu léčby nefrolitiázy a proximální ureterolitiázy. Zavedení stentu před LERV snižuje celkovou efektivitu výkonu.
Keywords: High-Energy Shock Waves; výsledek terapie; Nephrolithiasis; Treatment Outcome; Urolithiasis; litotripse; lidé; urolitiáza; Ureterolithiasis; Lithotripsy; extrakorporální rázovou vlnou (ESWL); rázové vlny s vysokou energií; Humans; ureterolitiáza; nefrolitiáza