Karcinom prsu u mladých žen – korelace klinických, histomorfologických a molekulárně-genetických nálezů karcinomu prsu u žen mladších 35 let - Metelková, Alena; Skálová, Alena; Fínek, Jindřich (Klinická onkologie, 2017)
Východiska: Karcinom prsu je celosvětově nejčastější ženskou malignitou. Pro ženy premenopauzální, obzvláště ve velmi nízkém věku do 35 let, přináší toto onemocnění velké riziko – mívá agresivnější chování a horší prognózu. Soubor pa cientů a metody: Skupinu pa cientek v naší retrospektivní studii tvořilo 356 žen do 35 let věku, kterým byl v letech 2006– 2015 diagnostikován invazivní karcinom prsu. Z této základní kohorty jsme vybrali 92 nemocných, které byly léčeny na Onkologické a radioterapeutické klinice FN Plzeň. Kontrolní skupinu tvořilo 100 postmenopauzálních žen nad 65 let v době stanovení dia gnózy invazivního karcinomu prsu. Srovnali jsme prognostické a prediktivní indikátory, léčbu a průběh onemocnění v obou skupinách. Výsledky: U mladých pa cientek byla častěji přítomna overexprese proteinu HER2/ neu, nádory měly častěji triple negativní imunoprofi l a bazaloidní fenotyp, byly hůře diferencované. Naopak prognosticky příznivější typy karcinomu nebyly v této skupině tak časté. Co se týče průběhu onemocnění, i zde výsledky hovoří v neprospěch pa cientek nízkého věku – méně pa cientek dosáhlo remise onemocnění, více bylo zaznamenáno případů generalizace nemoci i počtu úmrtí. Závěr: Incidence invazivního karcinomu prsu u mladých žen je nízká, představuje kolem 2 % ze všech případů, tato skupina nemocných je však prognosticky velmi významná. Karcinomy v takto mladém věku bývají agresivnější a častěji bývají zastoupeny prognosticky nepříznivější typy karcinomu, jako triple negativní nebo bazaloidní. Výsledky naší retrospektivní studie tento předpoklad potvrzují. Karcinomy prsu u mladých žen navíc bývají častěji způsobeny genetickou predispozicí (vrozené mutace v genech BRCA1 a BRCA2 a v dalších).
Keywords: dospělí; nádory prsu; Genes, BRCA2; Female; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; Immunohistochemistry; lidé; triple-negativní karcinom prsu; geny BRCA2; Breast Neoplasms; Triple Negative Breast Neoplasms; imunohistochemie; geny BRCA1; retrospektivní studie; Young Adult; Genes, BRCA1; Retrospective Studies; Humans