Izolovaná perfuze horní končetiny s TNF-α – dvojitá kanylace žilního systému - Špaček, Miroslav; Mitáš, Petr; Vočka, Michal; Lacina, Lukáš; Hodková, Gabriela; Špunda, Rudolf; Kodet, Ondřej; Krajsová, Ivana; Petruželka, Luboš; Trnka, Jiří; Kubinyi, Jozef; Matějovský, Zdeněk; et al. (Klinická onkologie, 2017)
Východiska: Izolovaná perfuze končetin s použitím TNF-α a melfalanu (TM-ILP), v kombinaci s následnou kompletní resekcí tumoru, je efektivní metoda léčby u nemocných s neresekovatelným sarkomem měkkých tkání končetin, spojená se záchranou končetiny ve více než 80 % případů. Metoda ILP je indikována též u nemocných s maligním melanomem končetin, s četnými in-tranzitními metastázami. Autoři prezentují technickou variantu kanylace pro mimotělní oběh u vybraných pa cientů s postižením horní končetiny. Soubor pa cientů: Z celkového počtu 55 ILP provedených na našem pracovišti od roku 2009 bylo devět výkonů na horní končetině (v obdobném poměru v indikaci sarkom měkkých tkání (n = 4) i maligní melanom (n = 4 + 1× reoperace)). Standardní technika kanylace brachiální žíly u malého kompartmentu horní končetiny vzhledem k nižším průtokům v systému a relativně velké ploše vzhledem k hmotnosti přináší obtíže s nedostatečným a déle trvajícím ohřátím perfundovaného kompartmentu horní končetiny. Jednoduchá technika „Y“ kanylace žilního systému cestou hluboké brachiální žíly a současně povrchního systému cestou v. basilica přináší až o 20 % vyšší minutový průtok v systému mimotělního oběhu, rychlejší ohřátí horní končetiny a stabilní teplotní prostředí po celou dobu ILP horní končetiny, což je základní podmínkou úspěchu léčby. Závěr: Uvedená technika se vzhledem ke svým přednostem stala na našem pracovišti standardní při ILP horní končetiny.
Keywords: Melphalan; Perfusion; dospělí; melanom; radioterapie; kombinovaná farmakoterapie; senioři nad 80 let; diagnostické techniky molekulární; Humans; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; histologické techniky; Drug Therapy, Combination; Molecular Diagnostic Techniques; Aged, 80 and over; Melanoma; Hypothermia, Induced; Upper Extremity; TNF-alfa; mužské pohlaví; Diagnostic Imaging; Adult; melfalan; nádory měkkých tkání; výsledek terapie; Histological Techniques; Treatment Outcome; Tumor Necrosis Factor-alpha; perfuze; protokoly protinádorové léčby; ženské pohlaví; Soft Tissue Neoplasms; lidé; diagnostické zobrazování; Radiotherapy; Antineoplastic Protocols; Aged; senioři; horní končetina; Male; terapeutická hypotermie; Female