Význam rodiny v procesu akulturace - Malá, Lenka; Šulová, Lenka (Československá psychologie, 2017)
O akulturaci se často mluví jako o zvládání náročné situace, kterou provází tzv. akulturační stres, jejž zažívá jedinec při změně kulturního prostředí. V takovýchto případech roste význam osobních vtahů a sociálních sítí. Pro lepší uchopení psychologických procesů, které se odehrávají na pozadí akulturace, je třeba se zaměřit na oblast rodiny. Rodina spoluutváří podmínky, za jakých proces akulturace probíhá, a stejně tak je i předmětem samotné akulturace a součástí procesu jako aktivní článek. Do akulturace rodina vstupuje za specifických podmínek, reaguje na nově vznikající potřeby a požadavky, volí si akulturační strategii a v reakci na dynamiku vztahů mezi jednotlivými členy v průběhu procesu prochází změnou.
Keywords: osoby s přechodným pobytem a migranti; rodina; Acculturation; lidé; Parent-Child Relations; vztahy mezi generacemi; Family Conflict; Transients and Migrants; Intergenerational Relations; Emigrants and Immigrants; emigranti a imigranti; Humans; konflikt v rodině; akulturace; vztahy mezi rodiči a dětmi; Family