Potenciál vybraných typologií a modelů organizační kultury pro výzkum a praxi - Vavrysová, Lucie; Seitl, Martin (Psychologie a její kontexty, 2016)
Článek představuje vybrané typologie a modely organizační kultury. Cílem je na příkladech typologií a modelů organizační kultury demonstrovat jejich společné a rozdílné znaky a způsob operacionalizace organizační kultury za účelem měření ve výzkumu a praxi. Nejprve jsou shrnuty obecné pojmy, jako je organizační kultura, typologie a model. Následně se přehled věnuje popisu jednotlivých typologií a modelů, které mezi sebou srovná na základě definovaných kategorií. Jsou popsány výhody i nevýhody typologií a modelů, jejich praktické využití i témata, na která odpovídají. Článek obsahuje tři typologie podle teorií T. E. Deala a A. A. Kennedyho, R. Harrisona a Ch. Handyho i R. Goffeeho a G. Jonese. Z modelů jsou zmíněny Hofstedeho model strategie, kultury a změny, Barrettův model CTT a Denisonův model. V rámci popisu metod pro měření a posuzování organizační kultury jsou definovány i výhody a nevýhody v použití zmíněných postupů.
Keywords: Organizational Culture; organizační kultura; lidé; Humans