Klinické výsledky implantace dvou typů multifokální rotačně asymetrické nitrooční čočky - Veliká, Věra; Hejsek, Libor; Raiskup, Frederik (Česká a slovenská oftalmologie, 2017)
Cíl: Cílem práce je vyhodnocení a porovnání klinických výsledků implantace dvou typů rotačně asymetrické multifokální nitrooční čočky LENTIS Mplus a LENTIS MplusX. Materiál a metodika: Do studie bylo zařazeno celkem 247 očí 124 pacientů. Průměrný věk pacientů byl 58 let (25–76 let). Po fakoemulzifikaci jsme implantovali multifokální nitrooční čočku LENTIS Mplus (skupina A, n = 141) nebo LENTIS MplusX (skupina B, n = 106). Pacienti byli rozděleni do dvou skupin dle typu implantované nitrooční čočky a vyšetřeni 1 měsíc, 3 měsíce a 6 měsíců po operaci. Cílem studie bylo porovnání výsledků implantace těchto dvou typů nitrooční čočky. Sledovali jsme nekorigovanou zrakovou ostrost do dálky a do blízka (NZO), nejlépe korigovanou zrakovou ostrost do dálky a do blízka (NKZO), subjektivní refrakci, kontrastní citlivost a subjektivní spokojenost. Výsledky: Průměrná hodnota předoperační monokulární NZO na dálku ve skupině A byla 0,40 ? 0,27; ve skupině B 0,34 ? 0,25. Na konci sledovacího období jsme zaznamenali v obou skupinách statisticky významné zlepšení nekorigované zrakové ostrosti do dálky (skupina A: 1,01 ? 0,20; skupina B: 0,90 ? 0,15). Průměrná hodnota předoperační monokulární NZO do blízka ve skupině A byla Jaeger (J.) č. 12,82 ? 4,16; ve skupině B J. č. 12,73 ? 3,99. Na konci sledovacího období jsme zaznamenali v obou skupinách statisticky významné zlepšení NZO do blízka (skupina A: J. č. 1,81 ? 1,42; skupina B: J. č. 1,54 ? 1,72). V porovnání změn hodnot monokulární NZO do blízka, resp. do dálky mezi skupinou A a skupinou B v jednotlivých časech měření nebyl shledán statisticky významný rozdíl. Kontrastní citlivost jsme hodnotili pouze u pacientů, kteří podstoupili oboustrannou výměnu čočky v rámci refrakční lensektomie. Neprokázali jsme statisticky významné snížení kontrastní citlivosti v žádné z obou skupin. Subjektivní spokojenost byla hodnocena ve škále známek 1-5. Průměrná známka hodnocení subjektivní spokojenosti ve skupině A byla 1,37; ve skupině B 1,25. Závěr: multifokální nitrooční čočka LENTIS Mplus a LENTIS MplusX poskytuje kvalitní vidění na dálku i do blízka a poskytuje tak vysokou míru nezávislosti na brýlové korekci. Neprokázali jsme statisticky významný rozdíl v žádném ze sledovaných parametrů mezi skupinou A (implantace LENTIS Mplus) a skupinou B (implantace LENTIS MplusX). V žádné z obou sledovaných skupin jsme neprokázali statisticky významné snížení kontrastní citlivosti. Pozorovali jsme však vyšší subjektivní spokojenost a nižší výskyt rušivých vedlejších optických fenoménů ve skupině pacientů s implantací nitrooční čočky LENTIS MplusX.
Keywords: refrakční chirurgické výkony; Patient Satisfaction; Lenses, Intraocular; Humans; Refractive Surgical Procedures; lidé středního věku; LENTIS MplusX; citlivost na kontrast; Female; Aged; dospělí; výsledek terapie; senioři; lidé; spokojenost pacientů; Prostheses and Implants; Adult; Lens Implantation, Intraocular; ženské pohlaví; multifokální nitrooční čočka; Male; Middle Aged; implantace nitrooční čočky; Treatment Outcome; Contrast Sensitivity; protézy a implantáty; mužské pohlaví; Visual Acuity; LENTIS Mplus; nitrooční čočky; zraková ostrost