Zlyhanie srdca indukované protinádorovými liečivami - Juhás, Milan; Vítovec, Jiří (Remedia, 2017)
Zlyhanie srdca predstavuje závažný zdravotnícky a ekonomický problém. Jeho incidencia v západných rozvinutých krajinách s vekom stúpa a s ňou aj nákladová náročnosť. V priebehu liečby onkologických pacientov sa môžeme stretnúť s poklesom ejekčnej frakcie ľavej komory, ktorá môže vyústiť do manifestácie zlyhania srdca ako nežiaduceho účinku cytostatickej farmakoterapie. U protinádorových liečiv je toto riziko rôzne vyjadrené, avšak vlastná liečba je založená na betablokátoroch a inhibítoroch angiotenzín konvertujúceho enzýmu.
Keywords: Anthracyclines; Humans; Heart Failure; fluoruracil; srdeční selhání; systolické srdeční selhání; cytostatické látky; Antineoplastic Agents; trastuzumab; lidé; antracykliny; bevacizumab; Cyclophosphamide; Fluorouracil; protinádorové látky; Bevacizumab; Cytostatic Agents; kardiotoxicita; Cardiotoxicity; cyklofosfamid; Trastuzumab; Heart Failure, Systolic