Akutní myeloidní leukemie po předchozí protinádorové léčbě - Szotkowski, Tomáš; Čerňan, Martin; Hubáček, Jaromír; Holzerová, Milena; Papajík, Tomáš (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Dosažené pokroky v protinádorové léčbě jsou do jisté míry vykoupeny výskytem jejích nežádoucích účinků. K nejzávažnějším patří tzv. s léčbou související akutní myeloidní leukemie. Nárůst jejich incidence je v současnosti jedním z nejrychlejších mezi nádorovými chorobami. Příčiny vzniku nejsou přesně objasněny, předpokládá se účast několika patogenetických mechanismů. Prognóza těchto onemocnění je obecně velmi nepříznivá, na čemž se podílí jak toxicita předchozí protinádorové léčby, tak i nepříznivý biologický charakter leukemie. Volba léčebného přístupu závisí na celkovém stavu nemocného a na genetické prognóze konkrétního onemocnění. Pro většinu nemocných je jedinou potenciálně kurativní metodou léčby alogenní transplantace krvetvorných buněk. Snížení rizika vzniku těchto komplikací a rozšíření jejich léčebných možností patří k důležitým aktuálním úkolům onkologie a hematologie.
Keywords: akutní myeloidní leukemie; Neoplasms, Second Primary; radioterapie; nádory prsu; cytostatické látky; lidé; lymfoproliferativní nemoci; Lymphoproliferative Disorders; Breast Neoplasms; sekundární malignity; Radiotherapy; Myelodysplastic Syndromes; Leukemia, Myeloid, Acute; Antineoplastic Agents; myelodysplastické syndromy; nádory vyvolané zářením; sekundární leukemie; Humans; protinádorové látky; Cytostatic Agents; Neoplasms, Radiation-Induced