Chronická myeloidní leukemie – studie bosutinib v druhé linii léčby: 4leté sledování - Vráblová, Lucia; Faber, Edgar (Onkologie (Olomouc, Print), 2017)
Bosutinib je duální SRC/ABL1 inhibitor tyrozinové kinázy (TKI), který je indikován u dospělých pacientů s Ph pozitivní chronickou myeloidní leukemií (CML) rezistentních/netolerujících předchozí terapii. Text obsahuje komentář studie Tima Brümmendorfa a kol. publikovanou v roce 2016 v British Journal of Haematology zaměřenou na analýzu faktorů ovlivňujících dlouhodobou účinnost a toleranci bosutinibu pacientů v chronické fázi onemocnění rezistentních či netolerujících terapii imatinibem.
Keywords: mutace; Drug Resistance, Neoplasm; Kaplan-Meier Estimate; bosutinib; Quinolines; inhibitory proteinkinas; výsledek terapie; Kaplanův-Meierův odhad; Aniline Compounds; bcr-abl fúzní proteiny; chinoliny; klinické zkoušky, fáze II jako téma; lidé; chronická myeloidní leukemie; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; chemorezistence; Mutation; Treatment Outcome; aniliny; imatinib mesylát; Protein Kinase Inhibitors; nitrily; Nitriles; Clinical Trials, Phase II as Topic; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Fusion Proteins, bcr-abl; Imatinib Mesylate; Humans