Mezioborová spolupráce při léčbě světlobuněčného renálního karcinomu - Šustrová, Darja (Onkologická revue, 2017)
Incidence zhoubných nádorů ledvin v České republice dosahuje v celosvětovém měřítku absolutní špičky. Křivka mortality však nekopíruje křivku incidence. Renální karcinom tvoří heterogenní skupinu nádorů s odlišnými genetickými a metabolickými znaky. Při stanovení optimálního léčebného postupu je nutná spolupráce v rámci multidisciplinárního týmu. Tento tým tvoří urolog, onkolog, radiolog, chirurg, patolog a radiační onkolog. V době terapie tyrozinkinázovými inhibitory není role cytoredukční nefrektomie jednoznačná a indikace k ní je zvažována individuálně. Při oligometastatickém postižení je nezastupitelná role chirurga, protože u vybrané skupiny nemocných může resekce metastáz vést k prodloužení přežití a k oddálení zahájení systémové léčby. Prognózu stanovujeme na základě skóre pro metastatický renální karcinom podle kritérií Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC, MSKCC/Motzer). V éře terapie inhibitory tyrozinkináz je tento model nahrazován modelem IMDC (International Metastatic Renal Cell Carcinoma Database Consortium) podle Henga a jeho spolupracovníků. Medián přežití podle modelu IMDC je 43,2 měsíce u skupiny pacientů s příznivou prognózou, u skupiny se středním rizikem pak 22,5 měsíce a u prognosticky nepříznivé skupiny 7,8 měsíce. Některé renální karcinomy mohou mít indolentní průběh. U těchto je možné před zahájením léčby zvolit aktivní surveillance.
Keywords: blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; Amlodipine; hypertenze; Bone Neoplasms; interferon alfa; Positron Emission Tomography Computed Tomography; cytoredukční nefrektomie; nádory plic; přežití bez známek nemoci; Hypertensive Encephalopathy; lidé; bevacizumab; PET/CT; karcinom z renálních buněk; nádory kostí; Nephrectomy; hypertenzní encefalopatie; Kidney Neoplasms; Carcinoma, Renal Cell; amlodipin; Hypertension; Male; Bevacizumab; Interferon-alpha; kombinovaná farmakoterapie; Lung Neoplasms; Disease-Free Survival; nádory ledvin; lidé středního věku; mužské pohlaví; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; Middle Aged; nefrektomie; Drug Therapy, Combination; Humans