Životní styl a změny tělesného složení - Hlúbik, Jan; Hlúbik, Pavol (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2017)
Nevhodný životní styl s nadbytkem energie ve stravě a nedostatkem pohybových aktivit je příčinou pozitivní energetické bilance. Obezita vzniká nejčastěji jako důsledek pozitivní energetické bilance. Obezita je charakterizována zvýšením BMI (body mass index) a zvýšením podílu tělesného tuku. Dietoterapie je základem komplexní terapie u osob s nadváhou a obezitou. U klinicky zdravého 45letého muže byla realizována šestiletá nefarmakologická terapie nadměrné tělesné hmotnosti. Při dodržování dietních a pohybových doporučení byl zaznamenán pokles tělesné hmotnosti v průměru 3,2 kg za měsíc, pokles množství tělesného tuku, úbytek obvodu pasu i boků. Při porušení doporučení a následné pozitivní energetické bilanci byl zaznamenán opačný trend. V průběhu šesti let sledování byl opakovaně zaznamenán cyklický vztah mezi energetickou bilanci a tělesním složením. Biochemickým profilem patřila sledovaná osoba kdo skupiny paradoxní obezity. Při počátečním BMI 56,2 kg/m2 i v průběhu celého sledování hladiny lipidového profilu i hladin glykémie byly ve fyziologickém rozmezí. Dlouhodobá úspěšná redukce nadváhy nebo obezity vyžaduje celoživotní změnu životního stylu.
Keywords: klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; výsledek terapie; Life Style; Diet, Reducing; životní styl; Obesity; dietoterapie; lidé; Treatment Outcome; obezita; Male; složení těla; redukční dieta; index tělesné hmotnosti; Body Composition; lidé středního věku; mužské pohlaví; Diet Therapy; Body Mass Index; Middle Aged; Humans