Síla pletence ramenního a flexorů prstů v predikci lezeckého výkonu žen - Kodejška, Jan; Baláš, Jiří (Studia Sportiva, 2016)
Cíl. Cílem studie bylo objasnit vztah síly pletence ramenního a flexorů prstů k lezeckému výkonu u sportovních lezkyň. Metody. Dvacet jedna žen se zúčastnilo šesti lezeckých testů zaměřených na sílu flexorů prstů a pletence ramenního: vis na liště, maximální síla v otevřeném úchopu, výdrž ve shybu na jedné ruce, výdrž ve shybu na obou rukách, diagonální přesah, vertikální přesah. Vztah jednotlivých testů k lezecké výkonnosti RP (Red point) byl hodnocen pomocí koeficientu determinace. Relativní síla jednotlivých testů k lezecké výkonnosti RP byla posuzována lineární regresní analýzou. Výsledky. Největší část variability lezecké výkonnosti RP vysvětlovaly testy: diagonální přesah (R2 = 0,76), vertikální přesah (0,74) a výdrž ve visu (0,72). U testu diagonální přesah byla nalezena vysoká reliabilita ve smyslu vnitřní konzistence (vnitrotřídní korelační koeficient, levá 0,98; pravá 0,97) a kriteriální validita (r = 0,87). Regresní analýza ukázala, že test vertikální přesah má nejvyšší relativní sílu ze všech uvedených testů. Závěry. Studie představila nový specificky lezecký test diagonální přesah. Bylo zjištěno, že test má vysokou reliabilitu a validitu, a proto ho lze využívat jako diagnostický nástroj pro posouzení statické síly pletence ramenního ve sportovním lezení. Síla pletence ramenního se ukazuje jako nezbytná pro zvyšování výkonnosti žen ve sportovním lezení.
Keywords: Hand Strength; Mountaineering; Muscle Strength; diagonální přesah; Humans; Female; Regression Analysis; regresní analýza; lidé; Athletic Performance; ženské pohlaví; rameno; síla ruky; mladiství; Young Adult; Adolescent; svalová síla; Shoulder; mladý dospělý; horolezectví; dospělí; Adult; testování; sportovní lezení; sportovní výkon