Co je nového ve světě sportovní výživy - Kumstát, Michal (Studia Sportiva, 2016)
Sportovní výživa je progresivně se rozvíjející vědní obor. Výživové strategie sportovce zaměřené na zabezpečení energetických substrátů a dalších ergogenních prostředků podporujících dostupnost energie, oddalujících rozvoj únavy anebo zvyšujících závodní výkon jsou založeny na rozsáhlé literaturou podpořené evidenci. Cílem práce je identifikovat novinky v doporučeních sportovní výživy uveřejněné v konsenzuálních vyjádřeních Americkou společností sportovní medicíny (ACSM) a Mezinárodním olympijským výborem (IOC) po r. 2010. Kontrolními texty byla souhrnná sdělení publikovaná ACSM a IOC před r. 2010. Energetická dostupnost (ED), relativní energetická nedostatečnost ve sportu (RED-S), ergogenní role přijímaných sacharidů (S) v průběhu zatížení (kontakt S s ústy u ~ 45–60min zatížení, tzv. „mouth rinse“ a revize doporučeného množství S během výkonu > 2,5 h – 90g S/h) a koncept „train- -low, compete-high“ manipulující sacharidovou dostupnosti jsou identifikované klíčové oblasti, které tvoří základ současných inovovaných doporučení.
Keywords: energetický metabolismus; Sports Nutritional Sciences; Sports Nutritional Physiological Phenomena; trénink; fyziologie sportovní výživy; Dietary Carbohydrates; Athletes; směrnice jako téma; sportovci; sportovní nutriční věda; sacharidová dostupnost; lidé; Energy Metabolism; Humans; Energy Intake; dietní sacharidy; energetická dostupnost; nutriční strategie; energetický příjem; Guidelines as Topic