Analysis of school factors associated with the physical fitness of high school students - Junger, Ján; Tlučáková, Lenka; Palanská, Andrea (Studia Sportiva, 2016)
Cieľom štúdie bolo popísať vzťah medzi prostredím školy a telesnou zdatnosťou študentov vybraných stredných škôl. Do štúdie boli zapojení študenti a študentky dvanástich náhodne vybraných stredných škôl Prešovského samospravného kraja. Do výskumu bolo zapojených 705 študentov (287 dievčat, 418 chlapcov). Kvalita materiálneho vybavenia a prostredia školy bola hodnotená na základe použitia dotazníka vypracovaného v rámci Texas youth fitness project. Na základe použitia FITNESSGRAMU sme získali údaje o svalovej sile, vytrvalosti, flexibilite a BMI. Vzťah medzi faktormi prostredia a telesnou zdatnosťou študentov sme zisťovali pomocou regresie, ktorá ukázala malé rozdiely medzi jednotlivými školami. Výsledky naznačujú pozitívny vplyv stupňa vzdelania učiteľa, jeho účasti na konferenciách a veľkosti tried študentov na vybrané parametre telesnej zdatnosti študentov.
Keywords: Humans; Fitnessgram; Schools; Female; mladý dospělý; tělesná výkonnost; lidé; Slovakia; Slovenská republika; Physical Education and Training; kvalita výuky; ženské pohlaví; Male; školy; Adolescent; Young Adult; mužské pohlaví; Physical Fitness; tělesná výchova; mladiství