Secukinumab v terapii psoriatické artritidy - Ciferská, Hana; Štolfa, Jiří (Klinická farmakologie a farmacie, 2017)
Psoriatická artritida (PsA) je chronické autoimunitní zánětlivé onemocnění s projevy postižení muskuloskeletálního aparátu a kůže. Projevy PsA často výrazně negativně ovlivňují kvalitu života nemocných od běžné sebeobsluhy až po psychologicko- -sociální rovinu. Zavedení biologické terapie přineslo podstatné zlepšení prognózy nemocných nereagujících na konvenční léčbu. Na úspěch ovlivnění tumor nekrotizujícího faktoru α terapeutickými monoklonálními protilátkami navázal rozsáhlý výzkum dalších potenciálně vhodných molekul. Secukinumab se stal první monoklonální protilátkou proti interleukinu-17A zavedenou do klinické praxe v léčbě PsA, která je schopna ovlivnit postižení pohybového aparátu i kožní projevy.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; psoriatická artritida; dvojitá slepá metoda; multicentrické studie jako téma; Double-Blind Method; biologická terapie; Arthritis, Psoriatic; Multicenter Studies as Topic; Interleukin-17; výsledek terapie; Tumor Necrosis Factor-alpha; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; Psoriasis; Biological Therapy; secukinumab; TNF-alfa; Clinical Trials as Topic; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; antirevmatika; interleukin-17; Antirheumatic Agents; randomizované kontrolované studie jako téma; Treatment Outcome; lidé; psoriáza