Cilostazol v léčbě ischemické choroby dolních končetin - Musil, Dalibor (Klinická farmakologie a farmacie, 2017)
Cilostazol je vazodilatans s protidestičkovými, vazodilatačními a metabolickými účinky. Spolu s pohybovou aktivitou se uplatňuje v léčbě intermitentních klaudikací, klasických klinických projevů chronické končetinové ischemie. V doporučeních odborných společností je uváděný na prvním místě jako lék volby. Zatímco vliv cilostazolu na klaudikace hodnotí řada studií, jeho možnosti při ovlivnění individuálního kardiovaskulárního a cerebrovaskulárního rizika jsou stále ještě nedoceněné.
Keywords: intermitentní klaudikace; onemocnění periferních arterií; klinické zkoušky jako téma; inhibitory agregace trombocytů; cilostazol; Intermittent Claudication; Clinical Trials as Topic; lidé; Humans; Tetrazoles; inhibitory fosfodiesterasy 3; Cilostazol; Platelet Aggregation Inhibitors; dolní končetina; Lower Extremity; Peripheral Arterial Disease; Phosphodiesterase 3 Inhibitors; tetrazoly