Revízna parotidektómia pre recidívu pleomorfného adenómu - Obtulovičová, Katarína; Sičák, Marián; Obtulovič, M; Kališ, Adrian (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2017)
Úvod: Recidíva pleomorfného adenómu je považovaná za onkobiologické kontinuum primárneho ložiska. Okrem ruptúry púzdra tumoru a intraoperačného rozsevu má význam histopatologický charakter nádoru samotného a jeho vnútorná biológia. Revízna parotidektómia prináša zvýšené riziko poškodenia tvárového nervu a nevylučuje následnú recidívu. Cieľom práce je zhodnotiť výsledky revíznej parotidektómie a upozorniť na dôležitosť adekvátnej primárnej chirurgickej liečby. Materiál a metódy: Analyzujeme súbor 18 pacientov s recidívou parotického pleomorfného adenómu v sledovanom období od roku 1989 do júna 2016. Pacienti podstúpili 26 reoperácií. V súbore bolo 14 žien a 4 muži vo veku v čase primárnej operácie od 13 do 72 rokov s priemerným vekom 35 rokov. V retrospektívnej analýze hodnotíme časový interval medzi primárnou operáciou a recidívou, výsledky chirurgickej liečby vo vzťahu k následnej recidíve a k postihnutiu tvárového nervu. Výsledky: V súbore 18 pacientov sme zaznamenali druhú recidívu u 7 pacientov, tretiu u 4 pacientov a štvrtú u jednej pacientky. Časový interval medzi primárnou operáciou a následnou prvou, druhou, treťou a štvrtou recidívou bol 1-24 (8,0?7,1), 5-15 (8,3?3,1), 10-25 (11,5?2,1) a 27 rokov. Dočasnú parézu tvárového nervu sme zaznamenali u 11 (61 %) pacientov, u 5 pacientov (27,7 %) parézu II. stupňa a u 6 pacientov (33,3 %) parézu III. stupňa podľa Brackmann-House klasifikácie. Trvalú parézu VI. stupňa sme zaznamenali u jednej pacientky (5.5 %). Riziko druhej a následnej recidívy bolo 39 %. Záver: Recidivujúci pleomorfný adenóm ostáva naďalej chirurgickou výzvou. Revízna chirurgia v jazvovitom teréne nesie riziko poškodenia tvárového nervu, ktoré je redukované v skúsených rukách za použitia jemnej preparačnej techniky a neuromonitoringu. Riziko recidívy ostáva aj po rokoch.
Keywords: Young Adult; Recurrence; Male; retrospektivní studie; mladý dospělý; Adolescent; pleomorfní adenom; Adult; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; Facial Nerve; recidiva; mladiství; revizní parotidektomie; paréza; Paresis; iatrogenní nemoci; lidé; Adenoma, Pleomorphic; ženské pohlaví; nervus facialis; Iatrogenic Disease; Humans; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Reoperation; Retrospective Studies; Female; otorinolaryngologické chirurgické výkony; lidé středního věku; reoperace; Middle Aged