Aspirace kovové tracheostomické kanyly - Plášek, Marek; Porzer, Bedřich; Zeleník, Karol; Matoušek, Petr; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2017)
Kazuistika prezentuje aspiraci cizího tělesa do dolních dýchacích cest. Pacient (63 let), dva roky po totální laryngektomii, byl vyšetřen na pohotovostní ORL ambulanci pro tři dny trvající zhoršené dýchání, které začalo poté, co vdechnul část kovové tracheostomické kanyly (upiloval si límec kanyly). Na rentgenu plic byla prokázána aspirace kovové tracheostomické kanyly do levého hlavního bronchu. Byla provedena úspěšná bronchoskopická extrakce v analgosedaci. Pátý den po operaci byl pacient propuštěn do domácí péče, bez klinických potíží.
Keywords: dýchací soustava; Foreign-Body Reaction; Lung; rigidní bronchoskopie; Tracheostomy; výsledek terapie; tracheostomie; reakce na cizí těleso; lidé; Cannula; analgosedace; Bronchoscopy; Treatment Outcome; aspirace do dýchacích cest; Conscious Sedation; Male; cizí tělesa; plíce; kanyla; lidé středního věku; Respiratory Aspiration; bronchoskopie; mužské pohlaví; Foreign Bodies; Middle Aged; Respiratory System; Humans