Co nového přinášejí ESC guidelines z roku 2016 pro péči o nemocné s fibrilací síní? - Lefflerová, Kateřina (Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře, 2017)
Předložená práce se soustřeďuje na shrnutí nových poznatků využitelných v praxi ambulantních lékařů. Léčba FS je zaměřena na léčbu a prevenci onemocnění, které k FS vedou, na prevenci tromboembolických příhod a vlastní léčbu arytmie pomocí kontroly rytmu a/nebo kontroly srdeční frekvence. Nově je důraz kladen na screening FS s využíváním jak možností monitorace EKG, tak holterovských funkcí implantovaných přístrojů. V klasifikaci FS jsou opuštěny historické termíny – „lone“ a nevalvulární FS. Komplexní kardiologické vyšetření včetně echokardiografie se doporučuje u všech nemocných. Klíčová je prevence tromboembolických komplikací s použitím antagonistů vitaminu K (warfarinu) nebo nových antikoagulancií, nově bylo do klinické praxe uvedeno antidotum dabigatranu (Praxbind). Zdůrazňuje se, že kyselina acetylsalicylová není indikována v prevenci tromboembolie u FS. U nemocných s kontraindikací antikoagulační léčby lze zvážit katetrizační uzávěr ouška levé síně okluderem. V léčbě FS je nadále možnost volby mezi strategií kontroly srdeční frekvence a kontroly rytmu. V nefarmakologické léčbě se nově doporučuje katetrizační ablace paroxysmální fibrilace síní jako metoda první volby.
Keywords: echokardiografie; antiarytmika; Atrial Fibrillation; Atrial Appendage; cévní mozková příhoda; Catheter Ablation; krvácení; lidé; katetrizační ablace; Stroke; Echocardiography; Arrhythmias, Cardiac; Electrocardiography; elektrokardiografie; Risk Factors; tromboembolie; Antithrombins; Hemorrhage; primární zdravotní péče; rizikové faktory; Primary Health Care; antitrombiny; fibrilace síní; humanizované monoklonální protilátky; Thromboembolism; Antibodies, Monoclonal, Humanized; síňové ouško; Anti-Arrhythmia Agents; srdeční arytmie; Humans