Hidradenitis suppurativa – symptomy, diagnostika a léčba - Arenbergerová, Monika; Dahmen, Robert Artur; Arenberger, Petr (Časopis lékařů českých, 2017)
Hidradenitis suppurativa je chronické onemocnění s přítomností recidivujících zánětlivých nodulů, secernujících píštělí, abscesů a jizvení zejména v místech kožních záhybů, kde se vyskytují terminální vlasy a apokrinní žlázy. Choroba se manifestuje po pubertě, nejčastěji ale ve třetí dekádě s přetrváváním nemoci do vyššího věku. Její prevalence se v Česku pohybuje kolem 0,5 %. Axilární a ingvinální postižení je častější u žen, perianální a gluteální lokality převažují u mužů. Přesná etiopatogeneze choroby není známa, primární je hyperkeratóza vedoucí k okluzi vlasového folikulu s následným rozšířením až rupturou jeho infundibula, která podnítí rozsáhlou zánětlivou reakci v okolí. Kouření a obezita se řadí mezi potenciální vyvolávající faktory. Léčebný postup je závislý na stadiu onemocnění, v iniciálních fázích se uplatňuje lokální terapie antibiotiky, antiseptiky nebo dlouhodobé systémové podávání antibiotik. U pokročilejších forem se v poslední době osvědčili antagonisté TNF-α. Další léčebnou možnost představuje chirurgické odstranění celé postižené oblasti, nicméně ani pak nejsou vyloučené recidivy onemocnění v okolí excidované oblasti.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; diferenciální diagnóza; Clinical Trials as Topic; Hidradenitis Suppurativa; adalimumab; kvalita života; lidé; Anti-Bacterial Agents; Clindamycin; klindamycin; Diagnosis, Differential; prognóza; Risk Factors; rizikové faktory; Prognosis; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; antibakteriální látky; Quality of Life; Adalimumab; hidradenitis suppurativa; Humans